LED-boks: kreativitet, teknologi og gjenbruk i ett!

På onsdagens verksted på Reaktor 51 samlet vi barn fra 5. trinn og oppover til et spennende prosjekt der de fikk lage sine egne LED-bokser fra bunnen av! Verkstedet var en flott kombinasjon av design, teknologi og praktisk håndarbeid. Barna bestemte hvilket design boksene skulle ha, som deretter ble skjært ut med laserkuttern vår. Deltakerne loddet en LED-lysstripe og strøm til et kretskort, som gjør det mulig å styre fargekombinasjonene på den ferdige boksen direkte fra telefonen. Etter lodding satte barna sammen boksene ved å lime sammen topp, bunn og sider.

Et ekstra spennende aspekt ved verkstedet var bruken av gjenbruksmaterialer. Strømledningene til LED-boksene ble laget ved å klippe og tilpasse gamle USB-ledninger som vi isolerte og koblet til kretsene. Dette ga en flott introduksjon til både elektronikk og bærekraftig gjenbruk – en viktig del av verkstedets filosofi. Ved å bruke materialer på nytt, lærte barna at teknologiske prosjekter kan være både miljøvennlige og kreative.

Etter lodding og liming, fikk barna en innføring i hvordan de kunne styre LED-lysene via en app på mobilen. Her fikk de eksperimentere med forskjellige farger og lysmønstre, og de kan enkelt skifte mellom ulike kombinasjoner for å skape den perfekte stemningen i rommet sitt. Dette åpner opp en ny verden av muligheter, hvor de selv kan kontrollere teknologien de har vært med på å bygge.

Barnas innsats og entusiasme gjennom hele prosessen – fra lodding til liming og «programmering» – gjorde verkstedet til en stor suksess. Resultatene var både dekorative og funksjonelle, og vi tror nok lysboksene vil lyse opp mange rom i tiden fremover!

Å kombinere elektronikk, design og håndverk på denne måten gir en helhetlig læringsopplevelse som vi i Reaktor 51 er svært stolte av å kunne tilby.